ЦИВИЛ на изборниот ден: Најмалку 5 прес конференции, телефонски линии за пријава на нерегуларности, 300 мобилни набљудувачи на терен

ЦИВИЛ на изборниот ден, недела, 17 октомври, ќе одржи најмалку пет прес конференции во текот на денот и тоа во 10, 12, 15, 17 и 21 часот. Доколку има потреба, ќе се одржат и вонредни прес конференции. На првата прес конференција на ЦИВИЛ, во 10 часот, ќе биде објавен извештајот од мониторингот на изборниот молк во

Read More


Гласање, избирачки права, приговори

Гласањето на локалните избори во 80 општини и Градот Скопје започнува во 07:00 часот и ќе трае до 19:00 часот. Право на глас има секое лице што е запишано во изводот од избирачкиот список и поседува важечки документ за лична идентификација – лична карта или патна исправа. Гласачите пристапуваат да гласаат еден по еден, избирачкиот

Read More


За локалните избори акредитирани 1.045 домашни и странски набљудувачи и преведувачи

За Локалните избори 2021 што се одржуваат денеска акредитирани се вкупно 1045 домашни и странски набљудувачи и преведувачи. Според податоците од Државната изборна комисија, изборите ќе ги мониторираат 714 домашни набљудувачи. Акредитирани се 512 набљудувачи од Граѓанската асоцијација АКСИОС 2017 Скопје, 190 набљудувачи од Здружението ЦИВИЛ – Центар за слобода Скопје, како и 12 набљудувачи

Read More


ИЗБОРЕН РАПОРТ #18: Гласањето во казнено-поправните установи нормално, со мали проблеми, ЦИВИЛ со пораки до партиите, избирачките одбори и јавноста

ЦИВИЛ – Центар за слобода им посакува мирен, достоинствен, слободен, фер и демократски изборен ден на сите граѓанки и граѓани на Република Северна Македонија. Во ова, 18-то издание на ИЗБОРЕН РАПОРТ, објавуваме информации за текот на гласањето во казнено-поправните установи и за проблемите таму, како и неколку пораки до гласачите, политичките партии, избирачките одбори и јавноста.

Read More


Недостасуваат околу 40 лица на Избирачкиот список во казнено-поправните установи, избирачкото место во КПУ Идризово отвори со задоцнување

Мониторингот на ЦИВИЛ утврди дека денешното гласање на лицата во притвор и на издржување казна затвор започна навремено во сите казнено-поправните установи (КПУ), освен во КПУ Идризово. Гласањето во КПУ Идризово започна во 8:20 часот. Веруваме дека управата и Избирачкиот одбор ќе ја почитуваат одредбата според која треба да се продолжи гласањето во избирачките места за

Read More


Грчева со „кратки нозе“, повика на „дигање на клоци“, ЦИВИЛ објави, Грчева вели дека ЦИВИЛ ѝ се заканувал?!

И поранешната пратеничка Солза Грчева реагираше на изјавите на министерката Царовска за учебниците, со повици на насилство.   Во нејзин твит на 7 октомври, Грчева напиша: „Мила ќе казнува ако во книжарници има учебници. Да не се разбудив во државата на Орвел или во Наци Германија? Овие  треба  на  клоци  да  се  дигнат.  Ми  се  гади,  се 

Read More


Достоинствено и гордо, да излеземе сите – на слободни и демократски избори!

ПЕТРИТ САРАЧИНИ Во недела е оној ден, кога суверените на земјата, газдите на државата, граѓанките и граѓаните на Северна Македонија, ќе изберат кому ќе му ја дадат довербата да раководи со институциите што треба да им овозможат достоинствен живот, подобар животен амбиент, услови за развој, напредок и подобра иднина.   Успешните газди се успешни затоа

Read More


(ВИДЕО) Извештај од долгорочниот изборен мониторинг на ЦИВИЛ, оценки на изборниот процес и на кампањата

Специјално издание на ИЗБОРЕН РАПОРТ #17 Оценка на изборниот процес Скопје, 15 октомври 2021, 12:30 часот Изборниот процес до последниот ден на кампањата се одвива генерално мирно и во демократска атмосфера, во рамките кои се определени од Уставот и Изборниот законик. Сепак, мониторингот и анализите на ЦИВИЛ доаѓаат до неколку констатации за состојби кои се

Read More


ИСТРАЖУВАЊЕ: Аксиос 2017, „фантом“ организација набљудува избори и прави анкети, а никој не знае ништо за нив?

Искуствата на организациите коишто повеќе години наназад ги набљудуваат изборите велат: за да се спроведе ваков сложен процес на изборно набљудување, кој подразбира ангажирање и тренинг на стотици луѓе, потребни се најмалку неколку месеци. Дали е возможно да се спроведе регрутирање и обука на изборни набљудувачи и набљудување на изборите со толку куси рокови на

Read More


Во недела, изборот ќе биде рационален

Изборно решавачкиот број повторно се сведува на пар стотици илјади гласачи кои, по правило, би требало да имаат порационален, отколку поемотивен пристап при своето гласање. И тоа кај голем број од нив ќе биде повеќе избор за кого да НЕ гласаат, отколку за кого да гласаат. Ако, воопшто, решат да излезат на гласање – што

Read More